Keskustelutilaisuus Naisten oikeuksien edistämissuunnitelmasta – Kiitos osallistujille vilkkaasta keskustelusta!

Eurooppanaiset järjesti yhteistyössä Naisjärjestöjen Keskusliiton kanssa keskustelutilaisuuden Naisten oikeuksien edistämissuunnitelmasta 4.6.2025. 

Ohjelma:

  • Tervetuloa – Euroopan komission Suomen edustuston poliittisen raportoinnin päällikön Jani Ringborgin avaussanat
  • Sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasosen puheenvuoro
  • Akatemiatutkija Anna Elomäen kommenttipuheenvuoro
  • Naisjärjestöjen Keskusliiton varapuheenjohtaja Maria Petterssonin kommenttipuheenvuoro
  • Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen videotervehdys

Tilaisuudessa sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen totesi, että tasa-arvon vastustus on lisääntynyt globaalisti, myös Suomessa. Ministeri korosti, että Suomessa tasa-arvo on perinteisesti ollut vahvasti läsnä ja Suomella on kokoaan suurempi velvollisuus edistää tasa-arvoa maailmalla ja Euroopassa. Pohjoismainen yhteistyö on vahvaa ja kansalaisjärjestöillä on oma tunnustettu roolinsa tasa-arvon edistämisessä. Ministeri kannusti kaikkia osallistumaan julkiseen kuulemiseen, mitä kautta on mahdollisuus vaikuttaa eurooppalaisen tasa-arvon suuntaan.

Akatemiatutkija Anna Elomäki korosti puheenvuorossan että nykyisen komission suunnitelmat sisältävät vähän konkretiaa eikä se käsittele rohkeasti tasa-arvon vastustamisen ilmiötä Euroopassa. Tasa-arvo on läpi leikkaava prioriteetti EU:n budjetissa mutta se on heikommin integroitu kuin muut vastaavat prioriteetit, kuten esimerkiksi ilmasto. EU:n budjetista vain kaksi prosenttia käytetään toimiin, joissa tasa-arvo on ensisijainen tavoite. Tarvitaan selkeä menotavoite sukupuolten tasa-arvoa tukevalle, EU:n budjetista rahoitetulle toiminnalle. Nykyisen komission tilanne on vaikea; se tasapainoilee tasa-arvoa vastustavien voimien, hallinnollisen taakan vähentämisen, kilpailukykyyn ja turvallisuuteen panostamisen sekä tasa-arvon edistämisen välillä.

Naisjärjestöjen rahoitus on uhattuna ja se heikentää koko järjestökentän moninaisuutta, totesi Naisjärjestöjen Keskusliiton varapuheenjohtaja Maria Pettersson kommenttipuheessaan. Edellisellä komissiolla oli vahva tasa-arvoagenda ja se sääti tasa-arvoa tukevia direktiivejä, kuten palkkatasa-arvodirektiivi ja naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisen direktiivi mutta niiden kansallinen toteutus ontuu. Tasa-arvoasiat ovat sisäiselle turvallisuudelle ensiarvoisen tärkeitä ja joka vastustaa tasa-arvoa, vastustaa myös liberaalia demokratiaa ja oikeusvaltiota, Pettersson totesi.   

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen korosti videotervehdyksessään, että EU:lla on hieno historia tasa-arvon edistäjänä. Naisten oikeudet ovat osa oikeusvaltioperiaatetta niin EU:ssa kuin jokaisessa jäsenvaltiossa. Komissio ei ota riittävän painokkaasti kantaa esimerkiksi naisten lisääntymisterveysoikeuksiin tai digiväkivaltaan ja nettihäirintään. Koska alustat eivät ole onnistuneet poistamaan digihäirintää, mikä kohdistuu erityisesti naisiin, on EU:n puututtava siihen. EP haluaa tuoda nämä asiat osaksi naisten oikeuksien tiekarttaa.

Tilaisuudessa käytiin vilkas keskustelu. Yhteinen huoli kosketti Euroopassa kasvavaa tasa-arvon, ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion vastustamista. Tasa-arvo vaatii puolustamista myös vaalien ulkopuolella ja järjestöillä on mahdollisuus antaa äänensä kuulua osallistumalla sukupuolten tasa-arvostrategiaa koskevaan julkiseen kuulemiseen elokuun 11 päivään asti.

Tilaisuuden tallenteen, Anna Elomäen diat sekä Sirpa Pietikäisen videotervehdyksen kokonaisuudessaan löydät alta. 

Kiitos kaikille tilaisuuteen osallistuneille!