Euroopppanaisten vuosikokous 24.11. Eurooppasalissa
Eurooppanaisten keskeinen tarkoitus ja tehtävä on lisätä suomalaisten naisten tietoutta Euroopan unionista ja vaikuttaa valmisteluun ja päätöksentekoon erityisesti sukupuolten tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysymyksissä. Toimintasuunnitelma 2023 rakentuu tämän pohjalle.
Seuraamme EU:n viisivuotista (2020-2025) tasa-arvostrategiaa ja komission aloitteita 2023. Vaikutamme myös niiden etenemiseen ja viestimme niistä kansallisella tasolla.
Yksi suurimpia globaaleja ja Euroopan uhkia on populismin logiikalla toimiva maailmanlaajuinen Anti-gender -liike ja -ilmiö. Liike pyrkii estämään sukupuolten ja seksuaalivähemmistöjen tasa-arvokehitystä ja peruuttamaan jo aikaansaatuja sopimuksia ja lainsäädäntöä. Vaikutuksista on jo esimerkkejä maailmalla, myös Euroopassa; Puolan aborttilaki ja vaikkapa sukupuolentutkimuksen opinto-ohjelmien lakkauttaminen Unkarissa sekä Pro Life -liike Yhdysvalloissa. Eikä Suomikaan ole vapaa tästä ajattelusta.
Teema ja siihen liittyvät ilmiöt ovat keskeisiä myös Eurooppanaisten vuoden 2023 toiminnassa: naisiin kohdistuva väkivalta, maalittaminen ja vihapuhe, ilmastonmuutos ja sen vaikutukset, sosiaalinen vastuu ja kestäväkehitys sekä naisten taloudellinen tasa-arvo. Käsittelemme näitä asioita myös yhteistyössä europarlamentaarikkojemme ja muiden naisjärjestöjen kanssa.
Tuemme myös eduskuntavaalien 2023 naisehdokkaita ja kannustamme äänestämään naisehdokkaita yhdessä muiden naisjärjestöjen kanssa. Valmistaudumme loppuvuodesta niin kiään vuoden 2024 Euroopan parlamenttivaalien vaikuttamistyöhön.
Tulevana vuonna järjestämme tilaisuuksia ja aamuakatemioita em. aiheista ja jatkamme yhdistyksen toiminnan kehittämistä, laadimme strategian ja hiomme yhdistyksen toimintamalleja. Tietoa toiminnastamme ja artikkeleita ja blogikirjoituksia kokoamme jäsenkirjeeseen, kotisivuille ja sosiaaliseen mediaan.
Vuosikokous hyväksyi sääntömuutoksen ja valitsi puheenjohtajiston ja hallituksen vuodelle 2023
Sääntöuudistuksen keskeisin muutos liittyy yhdistyksen hallitus- ja puheenjohtajakausiin. Ne rajattiin viiteen vuoteen eli yhdistyksen jäsen voidaan valita puheenjohtajaksi, varapuheenjohtajaksi tai hallituksen jäseneksi enintään viideksi peräkkäaiseksi toimikaudek
Puheenjohtajana jatkaa Päivi Luna ja varapuheenjohtajina Merja-Maaria Turunen ja Päivikki Kumpulainen. Hallituksen jäseniksi valittiin Riitta Rönn, Jaana Koskinen, Anja-Riitta Ketokoski, Auli Ojala, Anneli Mäkinen ja Sinikka Holma-Peets.